Het Archeon in Alphen aan de Rijn is een reis door de tijd. Het is net of je in een 3D geschiedenis boek stapt en dat alles wat je meester of juf over de Middeleeuwen of Romeinse tijd heeft vertelt tot leven komt. Een educatief museum waar van alles te zien en te beleven valt. Zoals zwaardvechten, boogschieten en kaarsen maken. Ik ging samen met onze jongste zoon en neefje op pad en deel hier onze ervaring.
Entree en Museumkaart
Bij de entree krijgen we een plattegrond van het park aangeboden, waarop ook de activiteiten en tijden staan. Zo kun je vooral al een beetje een planning maken, wat je zeker niet wilt missen. Wij hebben een Museumkaart en daarmee heb je gratis toegang, maar ook via de ANWB kun je vooraf een kaartje met korting krijgen. En wist je dat zelfs de hond mee naar binnen mag, dat is helemaal top. Zeker als de hond mee op vakantie is bijvoorbeeld.
Bij de kassa kun je los ook een extra activiteitenpas kopen, voor ongeveer 4 euro. Daarmee kun je bijvoorbeeld kaarsen maken, steen schilderen, vilt maken en Sigillaria maken.
Boogschieten in het Archeon
Bij een eerder bezoek met een schoolreisje kwamen we er achter dat het soms erg druk kan zijn bij het boogschieten en zwaardvechten. Dus we besluiten als eerste onze reis in de Middeleeuwen te starten.
We gaan als eerst naar het boogschieten. We waren direct aan de beurt en 2 heren in gepaste ouderwetse kledij leggen de jongens uit, hoe je de boog het beste kunt vasthouden. Best moeilijk maar na een paar pogingen is het toch gelukt om het bord te raken. Een leuke ervaring voor de kinderen en zelfs ik mag het van de heren even proberen.
Leren zwaardvechten als een echte ridder
Deze ridder heeft humor! Met veel enthousiasme wordt een grote groep met kinderen geleerd hoe je als ridder moet zwaardvechten. Wanneer je kinderen te klein zijn, dan mag een ouder ook meedoen en kunnen de kleintjes vechten met een houten zwaard. De slagen van een echte ridder worden met het zwaard in slowmotion geoefend. De zwaarden hebben allen een stompe punt, dus qua veiligheid zit het ook goed.
De late Middeleeuwen
Het zwaardvechten en boogschieten zijn activiteiten die horen bij de Late Middeleeuwen. De kinderen mogen ook een helm van een echte ridder passen. Deze zijn stiekem wel heel erg zwaar. Wanneer we omkijken zien we een vrouwelijke herder aan komen lopen met een kudde schapen die gewoon los door het Middeleeuwse straatje lopen. Erg leuk om te zien.
Ook vinden we hier een stal met enorme zwarte ossen en een echte hond die bij de verzorger hoort. Buiten zien we ook een 2-tal varkens lopen die het boerderij gevoel van vroeger compleet maken. Verder vind je in een Middeleeuws straatje oa. een weverij en een schoenmakerij waar je uitleg krijgt over het hele proces. Ook dit vind allemaal plaats in echte Middeleeuwse huisjes en komen we spontaan een ridder te paard tegen, die de vragen van alle kinderen beantwoordt.
Alles bij elkaar vormt het een leuk straatje waar we ook een muziekkant tegen komen en bij een klein meertje ligt een trekpandje om zo aan de overkant te komen. .
Familieshow ‘Tijd Tovernarijshow’
In het klooster is er op de eerst verdieping een show die op bepaalde tijden wordt gehouden. Op de plattegrond vind je hiervan de tijden. In een redelijk grote zaal weet de Tovernaar zich door vele woordgrapjes zowel de ouders als de kinderen te entertainen.
Een combinatie tussen een vorm van goochelen en grapjes, waarbij enkele kinderen mogen assisteren.
De speeltuin
Daarna is het tijd om even de energie kwijt te raken in de speeltuin. Er is een klim en kleutertoren met diverse glijbanen, wat schommels en wat andere speeltoestellen.
Ik kan me voorstellen als je hier in de buurt woont en een abonnement of Museumkaart hebt dat dit ook een leuke plek is om af en toe even een paar uurtjes te vertoeven.
Demonstratie van de Valkerij
Om half 2 startte bij ons de demonstratie van de Valkerij, dat plaats vind op het veld van Toernooien en spektakel. Eerder hebben we hier ook wel eens ridders te paard gezien, maar dat is misschien alleen in het hoogseizoen. Wij waren hier in maart en was er geen spektakel met ridders.
Er word begonnen met een uil en later volgen er een aasgier, een zeearend en nog een paar indrukwekkende vogels. Er wordt door de valkeniers per vogel informatie gedeeld en ze laten ze laag over een groep kinderen overvliegen. De kinderen die dat leuk vinden, mochten in het zand op de grond gaan liggen en dan vlogen de dieren laag over. Wel spannend!
Onze zoon en zijn neefje was op de klimtoren gaan staan om alles beter te kunnen zien en ze hadden het geluk dat daar ook een valkenier kwam te staan. Zo vloog er dus rakelings langs hen een grote zeearend met een eenome spanwijdte.
Weer terug in de tijd in het Archeon
We doen weer even een stapje terug in onze tijdreis. Als laatste bezoeken we de oude huisjes van de IJstijd, Bronstijd en de Midden- en Nieuwe steentijd. Ook hier zitten weer allemaal medewerkers gekleed in kleding uit die tijd. Ze zitten bij de vuurplaatsen buiten of vertellen hun verhaal binnen in de hutjes. Het is voor de kinderen moeilijk voor te stellen dat ze vroeger zo woonden en leefden.
Logeren in het Archeon
Er is ook een mogelijkheid om te blijven logeren in het Archeon. In een van de safaritenten zul je dan verblijven en extra lang genieten van alles wat het park te bieden heeft.
Het programma voor de komende maanden
Bij de uitgang komen we nog een lijst met activiteiten tegen die de komende maanden in het Archeon zullen plaatsvinden in 2023.
Dus nog genoeg om nog eens terug te komen. Zoals bijvoorbeeld een Internationaal Viking Festival van 23 tm 28 augustus of een prehistorisch weekend op 2 en 3 september. 9 en 10 september is het Middeleeuws weekend den daarna op 23 en 24 september Culinair weekend.
Zo veel souveniers
Als laatste bezoeken we het souvenierswinkeltje. Er zijn hele ridderpakken en helmen te koop en vele spelletjes, knuffels en boekjes.
We kijken terug op een zeer leuke leerzame dag. Een heel leuk uitje en zeker ook een extra reden om een museumkaart aan te schaffen. De komende maanden is er nog van alles te doen, zoals je op de foto ziet.