Een jaarlijks fietsavontuur met de kinderen door Nederland. Slapen in een tentje en zelf de spullen meenemen op de fiets. Vanaf dat de kinderen 7 jaar zijn gaat Petra om de beurt met de kinderen 3 dagen op fietsvakantie. Hoe is dat? Hieronder vertelt ze haar tips en ervaring.
Wie zijn jullie?
Wij zijn familie van Winden/Langstraat: Frank Petra Marijn (14) en Lise (11) . Iedere zomervakantie ga ik (moeder) met beide kids (apart van elkaar) een paar dagen op fietsvakantie in NL. De kids waren 7 jaar toen ik ermee startte.
Hoe kwam je op het idee om op fietsvakantie te gaan?
Het leek me leuk om 1 op 1 iets te ondernemen met de kinderen. Echt even quality time met één kind. Ik ben natuurlijk wel ‘makkelijk’ begonnen zonder te veel bagage en zonder tent.
- Vanaf hoe oud deed je dat met de kinderen?
Marijn was 7 jaar toen we voor het eerst 2 dagen gingen fietsen, vanaf IJmuiden naar Den hoorn. We reden toen zo 30 kilometer per dag en sliepen op een camping in een trekkershut in Noordwijkerhout. Een hele belevenis. Dit was de LF1 route langs de kust, verdwalen is dan dus bijna onmogelijk en de fietspaden zijn goed te bereiden met kinderen. We vonden het beide zo leuk dat we er een jaarlijkse traditie van gemaakt hebben.
Hoeveel kilometer rij je gemiddeld op 1 dag?
Nu rijden we zo 55/60 kilometer per dag. We beginnen na het ontbijt en doen het rustig aan. We zoeken leuke routes in een bepaalde provincie. We fietsen langs leuke dorpjes en vaak door een van te voren gekozen natuurgebied. We proberen leuke ‘stops’ te maken voor de lunch. Ook proberen we eind van de middag altijd op de plaats van bestemming te komen zodat we nog alle tijd hebben voor het opzetten van de tent.
Hoeveel dagen gaan jullie meestal?
Wij beperken het tot max 3 dagen. Dat is in mijn optiek ook echt genoeg. We logeren dan 2 of 3 nachtjes op een camping. Na 2 nachten op een matje te hebben gelegen is het ook wel genoeg .
Welke routes hebben jullie gefietst?
We zoeken altijd routes in een mooie omgeving met een mooi natuurgebied.
De laatste route met mijn zoon was als volgt: DAG 1 – dinsdagmiddag met de trein vanuit Delft naar Zwolle, eten in de stad en slapen op de camping (naast) Zwolle. DAG 2 – ’s Morgens vroeg na het ontbijt (broodjes op de camping) fietsten we naar eindbestemming Ossenzijl (60km), eerst langs de Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht, door Hasselt, vervolgens door de polder Zwartsluis naar Giethoorn waar we vervolgens lekker hebben geluncht aan het water.
We vonden het leuk om door het dorpje Muggenbeet en Nederland te fietsen (vanwege de naam natuurlijk), om daar even wat te drinken en een foto te maken. Vervolgens fietsten we door het prachtige Nationaal Park Weerribben/ Wieden naar camping De Kluft in Ossenzijl waar we de 2e nacht verbleven. Op de camping konden we heerlijke pizza’s eten.
DAG 3 – De volgende dag zijn we richting Oldemarkt, via de polder naar Noordwolde gefietst en vervolgens via het Nationaal Park Drents-Frise Wold naar Dwingeloo. We sliepen daar op het Nationaal Park Dwingelerveld op een mooie camping. DAG 4 – De laatste dag zijn we richting Assen gefietst en hebben we op de route Kamp Westerbork bezocht. Vervolgens de trein in Assen weer naar Delft genomen.
Het leuke van deze trip was ook dat we door 3 provincies zijn gefietst: Overijssel, Friesland en Drenthe.
Tijdens zo’n trip hebben we altijd veel aanspraak. Mensen vragen ons waar we vandaan zijn komen fietsen en waar de reis naartoe gaat. Ook vinden ze het bijzonder dat we zo weinig bij ons hebben.
Waar sliepen jullie?
Wij sliepen afgelopen zomer op 3 verschillende campings: Camping Molecaten de Agnietenberg in Zwolle, Camping de Kluft in Ossenzijl en Camping RCN de Noorderster in Dwingeloo. Allemaal prima campings met faciliteiten op de camping of nabij een dorp of stad. Ik zoek altijd een camping waarbij je binnen 20 minuten in de omgeving een leuk dorp met eetgelegenheden hebt. Na het opzetten van de tent moeten we op zoek naar een restaurant.
En wat neem je allemaal mee?
Wij nemen mee een tent, 3 persoons van Coleman, 3,6 kilo en pakmaat 15x 50 cm. Deze is redelijk klein en past in een fietstas. We nemen 2 kleine reisslaapzakken (van de Xenos) mee, deze zijn heel klein, 2 slaapmatjes van Decathlon, merk: Forclaz trekking 700 air L ook heel klein. We hebben sinds kort 2 x campingstoeltjes (klein opvouwbaar 20×10 cm) deze zijn ook erg licht en 2 opblaaskussens (merk intex) van de action. Wij hebben 2 afneembare fietstassen van de Decathlon 25 liter en 1 grote rugzak waarin onze kleding zit. Verder neem ik wat toiletspullen, tandenborstel, kleine tube tandpasta, klein handdoekje en klein flesje shampoo, zonnebrand en bandenplaksetje mee. Een mesje voor het snijden van een broodje een spelletje kaarten en 2x een bidon voor drinken onderweg. Een powerbank is ook heel belangrijk omdat je overal je telefoon moet kunnen opladen. Ik heb ook een speciale eurostekker (klein formaat) voor op de camping.
Hoe vinden de kinderen het?
De kinderen vinden het een groot avontuur. Ik heb ook hele gesprekken onderweg, je bent de hele dag samen aan het fietsen naar en we fietsen op plekken waar we nog nooit geweest zijn.
Waar eet je dan, want je kan vast niet veel mee nemen op de fiets?
’s Morgens eten we vaak een broodje (welke we bij een supermarkt onderweg hebben gekocht) met een sapje. Soms is er op de camping een broodjesservice, dan halen we daar ons ontbijt. ’s Middags en ’s avonds lunchen en dineren we ergens bij een naastgelegen dorpje. We zoeken samen dan een restaurantje uit.
Heb je een budgettips?
De kosten die je maakt zijn alleen voor de treinreis, de camping en het eten. Verder kost het niets. Een budgettip heb ik wel, we halen altijd gratis een kopje koffie of chocolademelk bij een supermarkt. De overnachtingen kosten zo tussen de € 15,= en € 20,=.
Hoe hebben jullie je voorbereid op de reis?
Ik plan de reis vaak als volgt: waar willen we gaan fietsen? Welke provincie? (vaak gaan we verder waar we het vorige jaar zijn gestopt). Dan kijk ik of de stad bereikbaar is met de trein. Zodat de fietsvakantie start vanaf die plaats/station. Dan zoek ik op de app ‘fietsknoop’. Ik vind deze app fantastisch. Je vind hier alle knooppunten in heel Nederland.
Hier zoek ik een mooie route langs oa dorpjes en natuurgebieden. Nu wilde ik graag door Giethoorn fietsen, dan pas ik de route wat aan en zorg ik dat ik ongeveer rond lunchtijd daar ben, zodat we daar kunnen lunchen. De campings zoek ik via de ANWB of rond een plaats op google. Wel kijk ik vooraf op de site welke faciliteiten ze op de camping hebben. Op de laatste 2 campings die we dit jaar bezochten was ook een eigen restaurant en klein winkeltje. Ik ben meestal een middag bezig om de fietstocht voor te bereiden. Soms stel ik deze onderweg een beetje bij als het anders loopt als gepland.
Wat viel er tegen?
Wat soms tegen valt is het weer. Als het gaat regenen moet je eigenlijk schuilen, maar die tijd heb je niet altijd omdat we eind van de middag graag op de camping aankomen. Dan fiets je toch maar door en kom je kleddernat op je bestemming aan. Dat is soms best zwaar. Ook is een tent opzetten in de regen niet ideaal. Verder valt er weinig tegen. We hebben wel eens gehad dat Marijn zijn fietstas afbrak. We konden dit met een ‘spin’ oplossen door de tas op zijn bagagedrager mee te nemen. Ook zal de fietsvakantie stoppen als we echt pech met de fiets krijgen. Dit is nog nooit gebeurd.
Vanaf welke minimale leeftijd van de kinderen raad je aan dit te doen?
Zelf vind ik vanaf 7 een prima leeftijd. Het is belangrijk dat je goed begaanbare fietspaden kiest en dat ze enigszins de verkeersregels snappen. Toen de kinderen nog jong waren deed ik ze altijd een fietshelm op.
Wat is jullie mooiste herinnering aan de reis?
De mooiste herinneringen zijn de kleine dingen. Liggen in de tent met keiharde regen op het tentdoek en hopen dat we droog blijven. De gesprekken onderweg, het gratis kopjes koffie bij de Albert Heijn, de kaartspelletjes om de tijd s avonds te doden. Een lekke band en vervolgens deze niet kunnen plakken omdat we niet weten hoe? dus op zoek naar een fietsenmaker. Een lekker zwembad op de camping waar we samen een duik nemen. Ook hebben we wel eens een duik in de zee gemaakt (heerlijk na een lange dag fietsen). Het samen uit eten gaan. Een grote koe op de weg (waar we omheen moesten fietsen). Een lege telefoon, dus ook geen route meer? Dus op eigen gevoel verder fietsen.
Een storm op een camping (op zand) in Castricum aan zee. De haringen van de tent waren niet voldoende, dus ’s nachts nog grote en zware houten haringen in de grond moeten slaan zodat de tent overeind bleef.