Krimpenerwaard is zo’n bijna onontdekte parel in Zuid-Holland. Het is landelijk en een perfecte plek om te wandelen, fietsen of te slenteren door Schoonhoven of een van de dorpen. Je kunt ook de regio over het water verkennen, zoals per boot, kano of sup. Maak kennis met een van de vele kaasboerderijen die vaak hun kazen zelf verkopen.
Op pad in de Krimpenerwaard
Deze week was ik op pad in de Krimpenerwaard, een groene regio in Zuid-Holland. In deze blog neem ik je mee naar leuke en unieke plekjes die ik laatst bezocht heb, maar deze zullen in de toekomst nog worden aangevuld met nog meer activiteiten en logeeradressen, zodat je weer écht kunt Genieten in Zuid-Holland!
Wanneer je nog niet weet welke dorpjes er allemaal in de Krimpenerwaard liggen, dan vind je hier een overzicht. Tijd om op ontdekking te gaan. Zo vind je hier dorpjes als: Ouderkerk aan de IJssel, Lekkerkerk, Bergambacht, Schoonhoven en nog veel meer.
Terras met uitzicht op de Lek
We starten de dag in Schoonhoven op het terras van Restaurant Rivero. Een fijne plek aan het water. Binnen in het restaurant ziet alles er heel gezellig uit en met name door de grote bar, geeft het een leuke sfeer. Maar we treffen het vandaag, het is heerlijk weer dus wij kiezen voor het terras. Het uitzicht vanaf daar geeft zicht op de Lek. De Veerpont vaart vanaf daar af en naar de overkant. Dit verbindt Schoonhoven in de Krimpenerwaard en Gelkenes in Alblasserwaard. Je kunt hier overvaren met zowel de auto, als per fiets of voetganger.
Schoonhoven
Schoonhoven is een hele gezellige vestingsstad. De stad stad vooral bekend als Zilverstad. Vele ateliers met Goud- en Zilversmeden zijn hier gevestigd. Heel leuk om hier binnen te wandelen. Te zien hoe ze te werk gaan en de mooie producten die er gemaakt worden, te bewonderen.
We gaan de toegangspoort door en wandelen later over de prachtige historische ophaalbrug, richting het centrum. Het valt direct op dat het een heel gemoedelijk stadje is. Weinig auto’s en de gracht in het midden met kleurrijke geraniums geeft het een vrolijk karakter.
Er bevinden zich vele leuke horecagelegenheden. Wil je hierover en over de vele ateliers meer weten, lees dan mijn eerdere geschreven blog over Schoonhoven. In Schoonhoven Zilverstad; Shoppen, steppen en smakelijk eten. Daarin vertel ik de leukste plekjes op dat gebied.
Het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven
Het Nederlands Zilvermuseum ligt midden in het centrum van Schoonhoven en heeft diverse verdiepingen. We krijgen een rondleiding door het museum en zien dat er ook voor kinderen steeds een workshop wordt aangeboden. We leren hier wat het verschil is tussen een Goudsmit en Zilversmid. Je zou verwachten dat de één met goud werkt en de ander met zilver, maar dat is dus niet waar. Een Goudsmid maakt sieraden en een Zilversmid maakt gebruiksvoorwerpen zoals: schalen, lepeltjes enz. We zien de werkplaats van een Goudsmit, gedekte tafels met zilverwerk en de ruimte, waar de workshops worden gegeven.
In het Zilvermuseum vind je een leuke combinatie tussen historische elementen en de moderne kunst van tegenwoordig.
Met de Museumkaart heb je gratis toegang, dus dat scheelt weer in de kosten.
Landelijke omgeving in de Krimpenerwaard
We verlaten Schoonhoven en gaan het landelijke gebied in, in de Krimpenerwaard. We passeren prachtige historische boerderijen en boerenweggetjes met knotwilgen. Het is een heerlijke omgeving om te fietsen en te wandelen. Leuk om in deze omgeving te logeren en zo dagelijks nieuwe plekjes per fiets of wandelend te ontdekken.
Van Koe tot Kaas bij de Kaasboederij
Van de oude boerderijen gaan we verder op ontdekking. We zijn te gast bij Landwinkel Kaasboerderij Speksnijder in Lekkerkerk, waar we het hele proces van de melk van de koe tot aan de kaas in de winkel, krijgen te zien. De twee enthousiast eigenaren vertellen vol passie over het bedrijf dat al veel langer in de familie zit.
We gaan naar de stal en de koeien staan binnen. Het is erg warm buiten en de boeren hebben er voor gekozen om de koeien ’s nachts lekker het weiland in te sturen en overdag op stal te zetten. Zo krijgen de koeien het niet te warm.
Bij de vraag of het bio ritme van de koe dan niet ontregeld raakt, horen we dat de koe maar ongeveer 20 min per etmaal slaapt. Nou dat wisten we écht niet.
We zien de plek waar ze gemolken worden en waar het proces van het kaasmaken echt gebeurd. Er wordt hard gewerkt, dus leuk om het van zo dicht bij te zien.
Het rijpen en draaien van de kazen gebeurt in nieuwe ruimte. Onlangs is alles verbouwd en groter geworden. Vele rijen met grote ronde kazen zijn er te zien. De enkele grote vierkante kazen worden vaak gebruikt om tosti’s te maken binnen horeca bedrijven. Achter is ook nog te zien hoe het kaasproces vroeger ging.
De kaaswinkel is het laatste stukje in van het Koe tot Kaas proces. Alle kazen die gemaakt worden, worden in hun eigen landwinkel verkocht. Dat is zo’n 425.000 kilo kaas per jaar. Het is een komen en gaan van mensen uit de regio. En van mensen die langsfietsen en even stoppen voor een ijsje en/of kaas te kopen. Zo kun je ook direct een kijkje nemen bij de jonge kalfjes.
Wij sluiten onze rondleiding af met een heerlijke boerenlunch met uitzicht op de stal met koeien. Wat een leuk plaatje. De lunch smaakt goed en het boerenbond servies, dat me doet herinneren aan mijn eigen jeugd, maakt het echt af. Dit alles is te boeken vanaf 10 personen. Verder kun je natuurlijk wel gewoon naar de Kaaswinkel om je inkopen te doen.
Enkele andere leuke Kaasboerderijen in de omgeving zijn oa’
Kaasboerderij Hoogerwaard in Ouderkerk aan de IJssel , Kaasboerderij Schep in Bergambacht en Veeboerderij Kaasboerderij De Twee Hoeven in Haasdrecht.
Het Loetbos in Lekkerkerk
Dan is het tijd om de natuur in te trekken. We zijn in het Loetbos, een plek om te wandelen, fietsen, kanoën, klimmen en te picknicken. Hier in de natuur van Lekkerkerk is het ook leuk om met de kinderen te wandelen naar de enorme molshoop met een hele grote mol. Op de achtergrond zien we de koeien lopen en maken we een ommetje door de natuur. Onze gids vertelt ons ook dat op sommige plekken zoveel veen zit, dat wanneer je op de grond springt, de aarde meegolft. Een bijzonder gezicht.
Onderweg komen we op diverse plekken soort klimparcours tegen, waarbij je over het water gaat. Houtsnijwerk van bomen en we komen een leuke picknick plek tegen. In dit gebied kun je ook kano’s huren om over het water De Loet te varen. Leuk om nog eens voor terug te komen. De kano’s kun je huren bij Kanocentrum Loetbos.
In de Krimperwaard is een groot kanonetwerk en kun je op zo’n 27 punten van start gaan met je tocht. Indekrimpelerwaard.nl heeft een kaart uitgegeven die het Kanonetwerk in de regio weergeeft met daarbij de bijbehorende opstappunten.
Suppen bij Het Schapenschuurtje
In plaats van kanoën in de Krimpenerwaard, kiezen wij er vandaag voor om het water op te gaan met een sup. Dat doen we bij Het Schapenschuurtje in Berkenwoude. Een heerlijke relaxte plek voor een hapje en een drankje.
De zelfgemaakte taarten in deze theetuin zijn een echte aanrader. Het Schapenschuurtje was vroeger het “echte” schapenschuurtje van de vader van de huidige eigenares. Het was een plek waar schapen en ander vee rondliepen.
Een aantal jaar geleden is het geworden wat het nu is. Een theetuin in een ontspane setting in de natuur, waar je ook kunt suppen.
We zijn hier met een groepje en krijgen eerst Suples op de kant. Hoe hou je je peddel vast, waar kun je het beste staan op je board, de band om je enkel en hoe ga je het makkelijkste vooruit. Daarna is het tijd om het water op te gaan. Verrassend hoe stabiel je eigenlijk op het board staat en uiteindelijk is er zelfs niemand in het water gevallen. We doen gezamenlijk wat oefeningen die de instructrice voordoet en daarna gaan we op pad. Vanaf hier kun je een leuke tocht maken. Wanneer wij even op het water zijn gaat het onweren en kunnen we helaas niet verder. Maar ik kom zeker nog eens terug met mijn gezin. Wat een heerlijk rustige plek in de natuur.
Meer tips voor de Krimpenerwaard
Ken jij nog meer leuke uitjes die aan deze lijst toegevoegd moeten worden, omdat ze te leuk zijn om te missen. Activiteiten, logeeradressen, fiets en wandelroutes en unieke plekjes om te lunchen of dineren. Neem dan contact met me op via genieteninzuidholland@outlook.com . Wie weet kom ik dan langs.
Wellicht vind je deze artikelen ook interessant:
Schoonhoven Zilverstad; shoppen, steppen en smakelijk eten