Roemenië is een bestemming in Oost-Europa die vele Nederlanders en Belgen nog nooit bezocht hebben. Toch heeft het met de uitgestrekt natuur, met zelfs beren, de vele badplaatsen aan de zwarte zee en rijke historie veel te bieden. Een plek om als avontuurlijke reiziger en gezin zeker eens te bezoeken!
Wie zijn jullie en waar wat was jullie vakantiebestemming?
Adrian en Eveline en onze vier kinderen; Maurits, Robbert, Julia en Laurens. Mijn man komt uit Roemenië en vanaf dat de kinderen een jaar oud waren, gaan we zeker om het jaar naar de familie. Naast familiebezoek bezoeken we ook vele andere mooie plekken in Roemenië. De familie woont in Galati, maar dat is niet echt een plek om op vakantie naar toe te gaan. Hieronder de tips van mooie bestemmingen en ook om de lange autorit gezellig te maken.
De Zwarte zee en de badplaatsen
De Zwarte zee heeft heerlijke zandstranden. Het water is in de zomer echt heerlijk van temperatuur en de zee is tot vrij ver ondiep. Dat maakt het fijn maakt om voor kinderen in te zwemmen. Alle badplaatsen aan de Zwarte zee zijn heel toeristisch zoals de plaatsen; Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud.
Er zijn nog meer badplaatsen zoals: Neptunes, Olympus, Jupiter, Venus, Saturnus, Costinesti, deze laatste is populair onder de jeugd. Onze oudste zoon is hier ook wel eens met vrienden naar toe gegaan.
Zelf gaan wij ook vaak naar Navodari, dit ligt boven Mamaia. Het is er een stuk rustiger. In Mamaia is een zwembad met glijbanen, leuk voor de kids. Er is een kabelbaan door de stad en kun je met koetsjes rond gereden worden. Ook kun je steps huren om over de boulevard te rijden.
In de bergen en op het platteland
De bergen zijn echt heel mooi, wel ruiger en minder aangelegd dan bijvoorbeeld in Oostenrijk. Voor mij heeft dat veel charme, maar neem dus wel toiletpapier, water en wat te eten mee als je de bergen in gaat. Let ook goed op bordjes met: Pas op voor beren, neem die serieus. Blijf op de paden, beetje in de buurt van andere mensen.
In Roemenië vind je op veel plekken op het platteland: kloosters, prachtige orthodoxe kerken, kastelen, geiten- en schaapskooien, waar je kaas en melk kunt kopen. In berg provincies wordt langs de weg vaak fruit, honing en souvenirs te koop aangeboden.
Plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken zijn onder andere:
- Făgăraș is een mooie plek, waar we gewandeld hebben in de bergen, het stadcentrum bezocht, het kasteel en de kerk bezocht en gevaren bij t kasteel.
- Bran; heeft een mooi kasteel en een markt
- In Sibiu, Păltiniş hebben we gewandeld en zijn we met de kabelbaan gegaan
- Brașov
- Sighișoara hier hebben we een schilderachtig mooie kerk beklommen
- Transfăgărășan, Curtea de Argeș îs een beroemde en spectaculaire weg
- Bucegi , deze plek is heel erg mooi met hoge vlakke bergen, waar we gewandeld hebben
- Lacul Sfânta Ana, hier is een bergmeer waar we gewandeld hebben en het is ook een natuurreservaat. Een leuke plek om ook een bootje te varen op het meer
- In Bușteni hebben we met een jeep een tocht door de bergen gemaakt
Historisch steden in Roemenië
De volgende steden hebben allemaal een mooi oud centrum:
- Timișoara
- Oradea
- Sibiu, hier is ook een dierentuin en een National Muzeal ,,Astra” dit is een soort openluchtmuseum dat heel mooi is aangelegd.
- Brașov heeft een hip centrum
- Târgu Mureș
- Cluj-Napoca; heeft een giga grote mall
- Bucaresti, daar vind je een kasteel van Ceaușescu, Crețulescu oud kerkje, Catedrala Patriarhală grote kerk op een heuvel, boulevard Unirii
Andere bijzonder plekken
Dit zijn nog een aantal andere bijzondere plekken die we in de afgelopen jaren hebben bezocht met de kinderen.
- Lepșa; je vindt hier watervallen, een forellenkwekerij en een klooster.
- De zoutmijnen van Turda en Salina Slanic
- Sub Cetate: In de buurt van Odorheiu Secuiesc kun je beren in het wild voeren
Voorbereiding op de reis
In het begin boekten we alles ter plekke. Tegenwoordig boeken we thuis de accommodaties. Dat is vaak een hotel, appartement of familiehuis. Voor onderweg reserveren we nooit. We boeken via booking.com of via familie en vrienden. We gaan meestal met de auto en kijken hoever we komen. Op de heenweg overnachten we vaak in Hongarije. Soms in een keer, soms in twee overnachtingen voor de hele reis.
Deze site kan ook handig zijn bij je voorbereiding naar Roemenië: Consulaat Roemenië
Absolute tips voor Roemenië
- Uit eten gaan in Roemenië is niet duur en het smaakt goed is onze ervaring.
- Ga naar de plaatselijke VVV, Bureau de Tourisme. Onze ervaring is dat men het leuk vindt om de routes toe te lichten en behulpzaam is.
- De jongere generatie spreekt Engels. Boven de 40 een stuk minder, dus spreek vooral de jongeren aan mocht je de weg willen vragen of een praatje willen maken.
- Let goed op je spullen en portemonnee. Helaas zijn op drukke plekken soms zakkenrollers actief.
- Bij dingen op straat kopen, let op de reguliere prijs, dat je niet afgezet wordt als buitenlander. In restaurants gebeurt dit niet.
De lange autorit naar Roemenië
De autorit naar Roemenie is ongeveer 2400 kilometer en ook in het land moet je je voorbereiden op lange afstanden. Het is een groot land.
Houd je aan de maximale snelheid met rijden. Er wordt veel gecontroleerd. Zorg dat je je autopapieren en rijbewijs altijd in orde en bij je hebt. Rijd in het donker liever niet op de provinciale wegen, blijf dan binnen de bebouwde kom. Er rijden en lopen nog wel eens mensen en voertuigen on- of slecht verlicht. In Roemenië heb je, net als in Oostenrijk en Hongarije een vignet nodig. Deze koop je aan de grens.
Omdat Eveline samen met haar gezin vele kilometers in de auto hebben gezeten deelt ze hier haar tips.
Met de auto vertrokken wij vaak op een doordeweekse dag na het avondeten. Kindjes nog even in bad, filmpje kijken als wij de auto inpakten en dan met pyjama’s aan in de auto. Strandhanddoeken gebruikten we als dekentjes en deze gebruikte we overdag ook als afscheiding tussen de stoelen, zo had iedereen een eigen tentje. We gebruikten handdoeken voor de ramen om het donker te maken en we reden de hele nacht door. We ontbijten bij een wegrestaurant, daar de kinderen weer omkleden vanuit hun pyjama en daar tandenpoetsen. Elk kind van ons heeft een eigen rugzakje mee. En zo’n zak met vakken aan de achterkant vd stoel hangen we met spelletjes en boekjes erin.
Tips voor onderweg
- Onderweg delen we af en toe cadeautjes uit. En bij de tussenstops bewegen we veel: de bal overgooien, voetballen, springtouwen. Dat zit in een apart tasje in de kofferbak.
- Voor onderweg nemen we weinig zoete dingen mee, meer hartig. Zo gaf ik vroeger vaak ieder kind chips uit een koffiefilterzakje, grappig want daar hebben ze het nu nog vaak over. Verder af en toe een lekker ijsje bij tankstation.
- Toen ze kleiner waren luisterde we vaak naar luisterboeken, dan moest iedereen verplicht stil zijn, de helft viel dan heerlijk in slaap. Ook keken we natuurlijk filmpjes en ook kijk- en zoekboeken deden het goed.
- Voor de afwisseling is het ook leuk om te wisselen van zitplaatsen, dus kids voorin. Let even op de regels, verschillen per land. Werkte heel goed.
- Leuke spelletjes voor onderweg vinden wij; kwartet, Uno, ik zie ik zie wat jij niet ziet, personen raden, autobingo, Thirty seconds.
- Ook is het handig om klein tasje met een favoriet speelgoed apart e houden voor tijdens de overnachting.
Wat zijn de afraders of wat viel ertegen?
Soms zijn de mensen wat onvriendelijk, of is het niet zo schoon. Mijn advies; kijk er doorheen.
Vanaf welke minimale leeftijd van de kinderen raad je aan dit te doen?
Wat mij betreft vanaf 1 jaar een kind dan wat langer in een autostoeltje kan zitten dan wanneer zij baby zijn.
Wat is jullie mooiste herinnering aan de reis?
Het samenzijn met de familie, veel en lekker eten, helemaal niks doen op het strand van de zwarte zee. Wandelen bij de berg Omul.
Vond je dit leuk? Wellicht vind je deze artikelen ook leuk?