Naar de Noordkaap met het gezin, het Noordelijkste puntje van het Europese continent. Een reis van ruim 4 weken met onderweg veel natuurschoon en vele verschillende diersoorten zoals rendieren, husky’s, adelaars en walvissen. Door Duitsland, Finland, Noorwegen, Zweden en Denemarken met twee kinderen, hoe is dat. Hieronder vertelt een gezin uit Nederland hun verhaal. Onderaan vind je ook tips over accommodaties en hun voorbereidingen naar Scandinavië.
Introductie
Wij zijn een gezin met 2 jongens van 9 en 11 jaar. In een tijd van ruim 4 weken zijn we vanaf Nederland naar de Noordkaap en weer teruggereisd. Hieronder delen we onze tips. De dingen die wij hebben gedaan of de dingen die we achteraf anders hadden gedaan. Maar met zekerheid een echt avontuur!
We zijn vanaf Nederland vertrokken richting naar Duitsland. Vandaar uit zijn we met de ferry naar Finland gevaren en vervolgens door Finland naar Noorwegen, Zweden en Denemarken. Een reis van 8579 kilometer. Welke route we hebben gemaakt zie je op de foto en lees je in het onderstaande verhaal.
Travemunde
We zijn vanaf Nederland vertrokken met de auto en in 6,5 uur rijden komen we aan in Travemunde in Duitsland. Vanaf daar gingen we met de ferry van Finlines op weg naar Helsinki. De overtocht was comfortabel, maar duurde wel ongeveer 29 uur. Je slaapt in een eigen hut en er is een all you can eat buffet, heerlijk met kinderen. Er was ook een kidsclub, waar de jongens leuk gepoold hebben. De boot kostte ongeveer 860 euro voor vier personen inclusief auto.
- Tip: Wanneer je de boot van Travemunde naar Helsinki boekt voor 31 maart bij Finlines dan scheelt dat 1/3 van de prijs.
Helsinki
Per step hebben we de stad verkend en dat vonden de jongens geweldig. We zijn onder andere met het pondje naar Unesco site Suomenlina geweest. Je kunt er ook lekkere kaneelbroodjes eten.
Autoslaaptrein Rovaniemi
De autoslaaptrein van Helsinki naar Rovaniemi overbrugt een afstand van 880 kilometer en duurt 8 tot 12 uur, afhankelijk van het tijdstip. De nachttrein duurt 12 uur. Autoslaaptrein kost 1100,- euro, maar bij elkaar scheelt dit wel 3000 kilometer om te rijden.
- Tip: De autoslaaptrein wilden we via de Finse NS boeken en deze was al niet meer beschikbaar. Gelukkig lukte dit uiteindelijk toch via een tussenpersoon in Nederland.
Riovaniemi is het dorp van de Kerstman, maar dat kun je wat ons betreft overslaan. Dit is ook de plek waar je aankomt met de autoslaaptrein. Vanaf daar is het 2 à 3 uur rijden naar Salla.
Salla, National park Oulanka
Welkom in Lapland. De eerste rendieren worden direct gespot en het ruikt hier fantastisch naar dennen. Wat een heerlijk begin van Lapland. Vanwege het prachtige weer en naderende slechte weer zijn we meteen naar National park Oulanka gegaan voor een wandeling. Mooie riviertjes en heel veel rendieren. Overal in het bos zijn vuurplaatsen en de Finnen roosteren dan worstjes. Wij snappen nu ook waarom. Stil staan zonder rokerig vuur, betekent MUGGEN. Bij aankomst in ons huisje in Salla gezwommen, fikkie gestookt en marshmallows geroosterd.
- Tip: Er zijn veel muggen in het noorden van Scandinavië, dat was wel eens vervelend. We hadden geen klamboe meegenomen voor in de accommodatie, maar daar viel het wel mee. Wel hadden we petjes met gaas bij ons om minder last van de muggen te hebben. Wanneer je wandelt valt het nog mee hoeveel last je hebt van de muggen, maar ga alleen een pauze houden op een plek bij een vuurtje.
Salla, husky farm
Eerst lekker geluierd en uitgeslapen, daarna een uitje naar de husky farm. Wat waren ze leuk en wat zaten daar weer een hoop muggen. Gelukkig ook daar een kota, dat is een Fins hutje met open haard in het midden. Heerlijk bij het vuur wat gegeten, zodat de muggen wegblijven. In de avond weer gezwommen in het meer na een heerlijke BBQ op het terrein van Saillanen caravan park
Tip: Tijdens wandelingen zijn de bewegwijzeringen goed en duidelijk in dit deel van Scandinavië. De meeste wandelingen waren tussen de 7 en 15 kilometer. We namen worstjes mee in onze rugzak om deze onderweg te kunnen grillen. Ook ging altijd een zakmes mee, om van takken speren te kunnen maken voor de kinderen. Des te moeilijker de wandeling was, des te leuker de kinderen het vonden.
Saarriselkä
Vandaag 350 km gereden richting Uhro Kekkonen National park. Veel bomen onderweg, in een saai landschap dat langzaamaan verandert in toendra. De bomen worden minder hoog en staan verder uit elkaar. Steeds minder huizen en letterlijk maar twee kleine dorpjes gezien met één winkel. We verbleven in een heerlijk appartement in Saariselka Holiday Club. Goede keuze om het slechte weer uit te zitten.
Saariselkä National park Uhro Kekkonen in Finland
Het voelt hier alsof je in Amerika bent. Echte wildernis, niet het mooiste ooit, maar toch heel bijzonder om hier te zijn. Uhro Kekkonen is heel groot, ondanks de volle parkeerplaats bij de ingang, voel je je hier alleen op de wereld. De stilte is overweldigend en het waait lekker door. Iedereen heeft het uitstekend naar de zin. Nu we op de toendra zitten lijken we de muggen grotendeels achter ons te laten. Wel weer jammer dat er nu niet overal meer vuurplaatsen en kota’s zijn om in te stoken als je uit rust van je wandeling.
- Tip: Meestal bleven we tijdens onze reis steeds 2 à 3 nachtjes op één plek logeren. Op een reisdag reden we zo’n 250 – 350 kilometer per dag, maar op een dag met veel regen reden we soms wel 800 kilometer. We zorgden steeds dat de dag voor een reisdag, we voor twee dagen kookten. Zo konden we na een lange autorit, het eten in de pan doen, opwarmen en klaar.
Nordkapp Noorwegen
Vandaag een lange dag gereden van Saariselka naar de Noordkaap. Mistig, winderig, 7 graden met wat motregen op het Noordelijkste puntje van Europa. Waarschijnlijk hoe je hem meestal ziet. Op de terugweg van de kaap naar ons hutje in Repvag trok heel even de mist op en konden we het eiland voor de Noordkaap mooi zien. Noorwegen oogt anders dan Finland. Veel meer bebouwing langs de weg, wat nettere huizen en de dorpen doen minder Amerikaans aan.
In Noorwegen ook voor het eerst mooie roofvogels gespot. Een visarend trok vlak bij onze hut een vis uit het water. Toen we wakker werden stond er een vos voor het raam.
- Praktische feitjes: Wij waren zelf niet met een elektrische auto, maar we hebben zoveel oplaadpunten gezien, dat het wel mogelijk zou zijn. Ook is er overal wifi in Scandinavië, mocht je dat belangrijk vinden.
Nordkapp king crabb safari in Noorwegen
Ons uitstapje om Kingcrab fishing te gaan op de Barenyzee, was echt een te gek uitje. We hebben toen wel 10 visarenden gezien die boven een aangespoelde dode walvis rondcirkelden. Verder hebben we tijdens onze reis mousses, arenden, marters, vossen, elanden en vele rendieren gezien.
Lyngen Alps, Noorwegen
Na de Noordkaap staat de neus eindelijk naar het zuiden, op naar de Lyngen alps. Bij Olderdalen nemen we de ferry naar Lyngseidet.
We slapen daar in een prachtige blokhut op de MIT fab-lab. Heerlijke plek en we besluiten een dagje langer te blijven om te vissen en een wandeling naar de Vestbreen te maken. 6 vissen gevangen en flink wat keien in de rivier gegooid en als afsluiter weer lekker gestookt.
De bbq worst met cheddar is onze favoriet en altijd marshmallows voor toetje.
Tromsø, Noorwegen
De stad Tromsø vonden wij niet echt leuk. Maar vanaf Tromsø ga je eigenlijk veel met de auto op de ferry’s van eiland naar eiland. Het is van belang om dit vooraf al vast te leggen, want regelmatig zaten ferry’s al vol.
- Tip: Senja, Vesterålen en Lofoten zijn eilandengroepen die druk bezocht worden om walvissen te kijken. Zo hadden wij ook de “boot” gemist toen we orka’s wilden kijken. Alles was helaas al volgeboekt. Probeer dit zo ver mogelijk vooruit te boeken, dat scheelt vele kilometers rijden. Andere kant is wel, als je nog niet te veel vooruit boekt, ben je wel heel flexibel. Zo kun je veel kilometers maken als het de hele dag regent.
Senja, Noorwegen
12 graden en stromende regen op weg naar Senja. Simpel hutje op Senja camping. De dame van de camping raadt ons aan naar het lokale kunstproject, Krakeslotter, te gaan. Groot succes. Binnen is het warm, lekkere chocoladetaart en leuke afwisseling in het natuur geweld van Noorwegen.
- Tip: Bij Senja, Vesterålen en Lofoten is het te adviseren om alle ferry’s vooraf ook al te reserveren, anders rij je vele kilometers extra wanneer het toch vol is.
Lofoten, Noorwegen
Vanochtend vol goede moed in de regen vertrokken richting de ferry naar Andenes (Vesteralen). Vier uur voor vertrek van de Nordland ferry was de wachtrij al zo lang dat we pas negen uur later op de ferry zouden kunnen. We besluiten om te keren en een flink eind om te rijden. Thank god for the luisterboeken. Niet dat het hier echt druk is, maar ze kunnen het toerisme gewoon niet aan. De walvis safari’s op de Vesteralen zitten ook vol tot Sint Juttemis, dus die eilandengroep slaan we over en gaan rechtstreeks door naar de Lofoten. We snappen het wel waarom iedereen hier is. Het is prachtig. In Lofoten zaten we in Raften, een lelijk huis, maar toplocatie via Airbnb.
De reis naar Bodo was lang en in de stromende regen. Dikke rij voor de ferry. Deze keer 6 uur wachten. Bij aankomst in Bodo was de regen weg en scheen de zon.
- Tip: Wanneer je de ferry’s neemt is het belangrijk om een pas te nemen bij Nordland ferry’s. Je meldt de bepaalde dag aan en door middel van je kenteken krijg je 50% korting op de kosten.
- Tip: Wanneer je met de Postboot de Hurtiruten reist kun je het traject van Solvaer naar Trondheim overslaan. Je zit dan 2 dagen en 2 nachten op de boot. Het kost wel rond 1400 euro voor 4 personen en een auto.
Bodo, Noorwegen
Na regen, komt nog meer regen. Toch een leuke dag gehad in Bodo. Het eerste stadje met een beetje charme. De jongen van de tourist information gaf een top advies met dit weer. Breng een bezoekje aan de lokale biep. De jongens hebben lekker gespeeld met Lego. Toen het droog hebben we het getijde gezien bij Saltstraumen en gewandeld naar de Valnesfossen. Vandaag een marter en twee elanden gezien.
Trondheim, Noorwegen
Vanuit Bodo rijden we via de Kystriksveien naar het zuiden. De Engelbreen gletsjer gezien, dit is is de grootste gletsjer van Europa. In het Noorden zijn prachtige baaien met heel veel eilanden. Door het slechte weer besluiten we de snelle route naar Trondheim te nemen via de E6 vanaf Mosjoen. Laatste dagen in Trondheim geweest, dat was een leuke stad. Een oud kwartier, leuk festival, lekker uit eten geweest en er is genoeg te zien. Ook hier hebben we rondgereden op een elektrische steps. Vanaf Trondheim waren accommodaties weer beter beschikbaar en betaalbaar. Een accommodatie kostte dan 120 euro per nacht.
- Tip: voor onderweg in de auto hadden we 5 Harry Potter luisterboeken, echt top.
Kyrksaeterora
Hier verbleven we eindelijk op de camping in de tent. De volgende dag geen vis gevangen, zonder boot vang je hier niks en het lukte niet om er een te huren. Wel heerlijk gesmikkeld van vers gevangen Mehrhecht. De Duitse buurman op de camping grossierde in joekels van vissen die wij mee op mochten eten. Erg lekker! De tweede nacht gaat het regenen. Natte tent ingepakt. Wel handig om een eigen hengel van huis uit mee te nemen.
Sognefjellet, Noorwegen
Na ons kampeer avontuur over de Atlanterhavsvegen op weg naar Alesund. Onderweg besluiten we echter koers naar de zon te zetten. We gaan richting een bergpas in National park Jotunheimem, waar we vanuit een uitkijkpunt naar de sneeuw kijken. We overnachten in een gezellige hut op camping Holungsoy bij Lom.
Sneeuwballen gegooid, stukje gewandeld en op tijd gestopt om te overnachten aan de Sognefjord.
De terugreis, Noorwegen
We besluiten door het slechte weer, Oslo over te slaan en zo ver mogelijk naar het zuiden te rijden vanuit de Sognefjord. Dik 10 uur gereden. Bij Gothenburg krijgen we twee keer zoveel water over de auto dat we compleet het zicht verliezen. Heerlijk geslapen in the Weaver quality hotel Gothenburg. De kinderen hebben hun borden volgeladen bij het buffet. Vooral de choco muffins en watermeloen waren in trek.
- Tip: En om vanaf Kristiansand dan direct naar Eemshaven met de ferry te gaan. Je slaat dan wel Kopenhagen over, maar het scheelt je 2 à 3 dagen minder in de auto zitten.
Kopenhagen, Denemarken
Twee nachten in Kopenhagen geslapen en op ons gemak de stad verkend en onder andere de Kleine Zeemeermin en het Koninklijk paleis bezocht. We sliepen hier in een appartement via Airbnb. In de haven zijn we naar een soort zwembad geweest, deze plek heet Havnebadet. Het is vrij toegankelijk en in de vorm van een boot is er een plek gecreëerd om vanaf te springen. Dat kan tot wel 5 meter hoog. Na Kopenhagen gingen we weer naar huis en zat onze geweldige reis erop.
Nog wat vragen tot slot.
Wat is jullie mooiste herinnering aan de reis
We vonden het een geweldige reis om met de jongens te maken. Iedereen heeft genoten van de ruige wildernis in Finland en de natuur in Noorwegen. Gaaf met al die rendieren die letterlijk overal opduiken. Finland voelde voor ons qua natuur alsof je in Canada was. Ruig, groen en prachtig. We hebben veel gelachen en aardig wat vuurtjes gestookt, marshmallows geroosterd, gezwommen in heerlijke meertjes, gewandeld, gevist. In Noorwegen was de Noordkaap een fantastische ervaring, maar ook het bezoek aan de husky’s. Een reis om nooit meer te vergeten.
Hoe hebben jullie voor de accommodaties gekozen?
Voor onze reis hebben we veel blogs van andere reizigers gelezen en 2 reisgidsen gekocht; de Lonely Planet en de Kleine gids van Lapland.
Om accommodaties te boeken gebruikten we vaak Google maps. Veel accommodaties via Booking.com zaten vol en ook bij AirBNB moet je op het laatste moment geluk hebben dat het nog vrij is. Eigenlijk is dit deel van Scandinavië echt geschikt om met de camper te doen. Zo hoef je niet vooraf alle accommodaties al vast te leggen. Behalve de ferry’s’ die je wilt boeken. Met kano’s op het dak, zou je echt compleet zijn.
In Noorwegen waren we vaak 100-130 euro kwijt per nacht voor een accommodatie voor 4 personen. De Viking Cabins MIT fablab zijn blokhutten in Noorwegen die 140 euro per nacht kosten. Last minute accommodatie op de dag zelf was vaak heel duur. 250-300 euro voor een simpel hok op een camping.
Meestal boekten we de accommodaties 2 à 3 dagen van tevoren. We hadden ook een eigen tent meegenomen, die hebben we uiteindelijk niet heel vaak opgezet. Omdat een natte tent inpakken niet echt fijn is en het toch regelmatig regende. Het neemt ook veel plek in in de auto.
Een volgende keer zouden we de tent thuislaten en iets meer vooraf de iets goedkopere accommodaties boeken. Nu waren die op het laatste moment vaak vol. Af en toe hadden we een accommodatie met een zwembad erbij, dat is een leuke afwisseling. Of een plek in de buurt van de accommodatie waarbij je vlakbij in een meertje kunt plonzen. We probeerden wel dat de kinderen iedere 2 à 3 dagen konden zwemmen. Zo hou je het voor iedereen leuk.
Finland vonden we goedkoper als Noorwegen. De accommodaties in Finland waren ook nog netter. In de winter zijn dat de plekken waar mensen logeren die op husky safari’s gaan.
Zochten jullie naar accommodatie waar je zelf kon koken?
Bij veel accommodaties en campings kom je cotta’s tegen, dat zijn vuurhuisjes waar je zelf je eten kunt grillen. Dus een eigen bbq meenemen is echt niet nodig. Hoogstens alleen een grilrooster, want dan zou je nog een eigen vuurplaats kunnen bouwen met stenen. We gingen ook wel regelmatig uit eten, zeker vanaf Trondheim. Bier was duur in de supermarkt, 283 Noorse Kronen is bijna 27 euro.
Een bezoekje aan de bakker en de slager viel wat ons betreft tegen en is niet te vergelijken met het assortiment in ons eigen land.
Nog andere tips?
En het is belangrijk om allerlei zaken zoals ferry’s, autoslaaptrein, accommodaties of een boot, zo veel mogelijk vooruit te boeken. Wij ervaarden dat we toch regelmatig onze plannen moesten aanpassen, doordat zaken volgeboekt waren. En het bespaart je vele kilometers rijden. Zo adviseren we om Lofoten en Trondheim met de autoferry te doen in plaats van het hele eind te rijden.
Wij hebben de reis gemaakt in ruim 4 weken tijd. Mocht je dit in een kortere tijd willen doen, is het alleen relaxed als je veel met de ferry doet en op tijd boekt.
Speelden de kinderen onderweg met leeftijdgenoten?
De jongens speelden eigenlijk onderweg weinig met andere kinderen, maar ervaarde dat niet als een gemis.
Welke sportieve activiteiten zijn leuk om te doen met de kinderen?
De activiteiten die de kinderen heel leuk vonden waren onder andere vissen. We hadden ook eigen hengels mee. Verder hebben we veel gewandeld met de kinderen en vonden ze het leuk om te kanoën of een bootje te huren. Dat laatste is wel nodig om vooraf te reserverem, om teleurstelling te voorkomen. Fietsen huren is ook erg leuk, maar wel duur. Het bezoek aan de Husky’s vonden de kinderen geweldig. Eigenlijk zou het fijnste zijn om zelf 2 (opblaas)kano’s op het dak van de auto mee te nemen.
Maar kortom: