De eerst keer vliegen met een baby kan spannend zijn, zeker wanneer je een lange vlucht voor de boeg hebt. In mijn 20 jaar dat ik bij de KLM heb gewerkt als stewardess en later als purser heb ik vele vluchten gemaakt. En ook bij onze eigen kinderen hebben we vanaf 9 maanden oud gevlogen. Hieronder geef ik tips voor een goede hopelijk relaxte vlucht.
Vliegen met een baby
Wanneer je met een baby vliegt is het allerbelangrijkste zelf uitgerust aan de reis te beginnen. Je straalt dan zelf rust uit en dat is bepalend voor het succes van de reis. Want zodra jullie gestrestst zijn, omdat de baby huilt, wordt dat alleen maar erger.
- Kinderen tot 2 jaar oud zitten bij de ouders op schoot met een extra riem. Vaak reizen de baby’s gratis en bij sommige vliegtuigmaatschappijen betaal je bijvoorbeeld 10 % van de prijs. Wel moet je in beiden gevallen bij de boeking aangeven dat de baby meereist.
- Bij een intercontinentale vlucht kun je voor je baby een babybasket reserveren. Er zijn maar enkele plaatsen waar dit kan. Je baby mag daarin liggen tot een maximale lengte van 65 cm lang en/of 10 kilo. Op www.seatguru.com kun je zien welke plekken dat zijn per maatschappij en toestel. Kleine kinderen tot 2 jaar zitten op schoot bij de ouders en hebben geen eigen stoel. Wanneer je kinderen te groot zijn voor de babybasket is het fijn om voor de bulkhead te zitten. Dat zijn op intercontinentale stoelen de middenrij achter het toilet. Je hebt dan iets meer ruimte om ze voor je op de grond te laten spelen.
- Neem extra eten, drinken, luiers en kleertjes mee. Bij een lange vertraging wil je niet omhoog zitten. De stewardessen kunnen flesje voor je opwarmen, maar probeer dat te doen buiten de tijden dat ze de maaltijden serveren aan de andere passagiers. Soms zijn er fruit of groente hapjes aanwezig, maar neem zelf ook voldoende mee. Zeker de fruithapjes, omdat deze niet opgewarmd hoeven te worden. Het is ook handig om een thermoskan met heet water mee te nemen of bij binnenkomst aan de crew om heet water te vragen. Neem zelf ook een flesje koud water zodat je voor het opstijgen zelf een flesje kunt maken. Wanneer je borstvoeding geeft is het natuurlijk helemaal handig. Wel verstandig om een doek mee te nemen, omdat niet iedere passagier het waardeert om het geven van borstvoeding te zien.
- Neem ook voor jezelf reserve kleding mee, want wanneer je baby over je heen spuugt wil je graag zelf ook schone kleren aan.
- Wanneer je bijvoorbeeld 2 koffers incheckt, zorg dan dat ieders spullen over de 2 koffers is verdeeld. Zo kan de vakantie toch beginnen wanneer een van de koffers niet mee is gekomen.
- Ga zelf op tijd naar het toilet, voordat je baby op je schoot in slaap valt. Zodra de baby slaapt wil je niet meer opstaan.
- Overweeg, wanneer je budget het toelaat een eigen stoel voor je baby te boeken. Je kunt dan ook gebruik maken van je airplane proved Maxicosi tijdens de vlucht. Of een opblaas kussen dat de ruimte tussen de stoelen opvult, hierdoor ontstaat er een grotere slaapplek. (bijv. Wick Wing air vliegbedje)
- Wanneer je met 2 volwassenen en 1 baby vliegt, is het ook een idee om bijvoorbeeld stoel a en c te boeken. Wanneer de vlucht niet vol zit heb je grote kans dat de B stoel leeg blijft. Mocht het niet zo zijn, dan wil de passagier op de b stoel vast ruilen, want niemand zit graag in het midden.
- Wanneer je met een baby en peuter vliegt kun je dan stoel d, e en g reserveren, hopelijk blijft stoel f dan vrij.
- Bij de gate worden vaak als eerste de gezinnen met kleine kinderen aan boord gelaten en daarna de Business class passagiers. Daarna de overige passagiers. Ga dus al een beetje vooraan staan bij de gate om als eerste aan boord te gaan.
- De luier van de baby kan verschoond worden in het toilet waar een uitklaptafel aanwezig is. (op het toilet vind je daar een afbeelding van). De luiers kun je in een plastic zakje in de prullenbak achterlaten. Doe wel altijd de wc-deksel naar beneden, want anders verdwijnt er nog wel eens een speen of speeltje in het toilet.
- Probeer je niet geforceerd te houden aan de slaapjes tijd, laat dit los. Soms huilen de kinderen eerst 15 minuten en vallen daarna moe in slaap. En probeer je niet te ergeren aan andere passagiers die ervan zuchten.
- Neem speeltjes zonder geluid mee. Dat is fijn voor de overige passagiers.
- Probeer bij een lange vlucht een nachtvlucht te boeken. Bij korte vluchten, laat je niet verleiden door aantrekkelijke vliegprijzen op onaangename vertrektijden. Betaal liever ietsje meer voor een “normale” vertrektijd.
- Wanneer je een vlucht maakt met een langere overstap, check dan of er een speciale ruimte is voor de kinderen op dat desbetreffende vliegveld. De echte grotere vliegvelden hebben ook vaak een ruimte waar je kinderen even kunnen spelen of zelfs de kleinste even kunnen slapen.
- Probeer een buggy of kinderwagen mee te nemen die klein op te vouwen is. Bij voorkeur met een tas er omheen, zodat de kans klein is dat deze beschadigd raakt wanneer deze in het ruim wordt gedaan. Soms krijg je de kinderwagen pas weer terug bij de bagageband. Zeker als je alleen reist met je kinderen is het dan handig om een draagzak mee te nemen.
- Wanneer je met 2 kinderen onder de 2 jaar reist moet je met 2 volwassenen reizen om beiden kinderen op schoot te kunnen nemen. Of wanneer je als een volwassenen reist dien je een vol betalende stoel voor een van de kinderen te boeken. Het is dan heel handig om een maxicosi of autostoeltje mee te nemen. Check wel goed bij de maatschappij of jouw “type” stoeltje mee aan boord mag.
- Check ook goed of jouw baby kan vliegen met een ID kaart of dat het een eigen paspoort nodig hebt voor het land waar je naar toe vliegt. Stel je voor dat je naar Aruba vliegt, maar het vliegtuig moet onverhoopt uitwijken naar de Verenigde Staten, dan mag je alleen het land in met een paspoort. Een paspoort kan veel gedoe voorkomen.
- Op sommige vliegvelden, zoals op deze foto in Oslo, is er een speciale rij voor kinderen. Dat kan zeker handig zijn.
Wanneer je dit artikel interessant vond, vind je dit misschien ook leuk: Tips vliegen met kinderen