De eerst keer vliegen met een baby kan spannend zijn, maar eigenlijk is vliegen met een peuter of kleuter soms een nog grotere uitdaging. Ze zijn dan op een leeftijd dat ze niet lang stil kunnen zitten op een stoel. In de bijna 20 jaar dat ik bij de KLM heb gewerkt, eerst als stewardess en later als purser, heb ik vele vluchten gemaakt. En ook bij onze eigen kinderen hebben we vanaf 9 maanden oud gevlogen. Hieronder geef ik tips voor een goede en relaxte vlucht.
Wanneer je met kinderen vliegt is het allerbelangrijkste zelf uitgerust aan de reis te beginnen.
Voor sommige kinderen kan de eerste keer vliegen een reis met heel veel verschillende indrukken zijn. Zoals de drukte op de luchthaven, de eerste keer alleen door het poortje van de security, door de gate en in het vliegtuig. Wanneer je denkt dat je kind meer aan de dingen moet wennen, kan het handig zijn om ze hierop voor te bereiden. Kijk bijvoorbeeld samen plaatjesboeken over vliegen. Maar probeer ook uit te leggen dat ze in hun eentje door een security poortje moeten lopen. En dat het best een herrie kan zijn daar. Er zullen voor de eerste keer veel nieuwe indrukken zijn.
- Vaak boeken we een vlucht op basis van prijs, maar de vertrektijden zijn met kleine kinderen toch ook zeker van belang. Check ook wanneer je een overstap hebt, soms zijn vluchten verbazingwekkend goedkoop. Check altijd wat de totale reisduur is, vaak zit daar de reden van het goedkope ticket. Zorg ook dat je geen te krappe overstaptijd hebt. Ivm vertragingen.
Vraag aan de stewardessen of de kinderen na de landing even in de cockpit mogen kijken. De meeste kinderen vinden dat erg leuk en vaak mag dat wel.
- Neem bij een lange vlucht een hamandoek mee. Door deze over de stoelen te hangen, bouw je een tentje voor de kinderen en kunnen ze makkelijker slapen.
- Op intercontinentale vluchten kun je 48 uur voor je vlucht een kindermaaltijd bestellen. Het voordeel is, dat de kinderen die maaltijd over het algemeen lekkerder vinden. En is dat deze speciale maaltijd vaak eerder worden uitgedeeld. Zo kun je eerst de kinderen helpen en daarna kun je zelf rustig eten.
- Neem voldoende eten mee, een lege bidon voor het drinken en voldoende snacks. Probeer te veel zoetigheid te vermijden, want dan gaan de kinderen zeker niet slapen. Denk eens aan gesneden komkommer, stukjes appel of kaakjes. Liga’s en mueslirepen kunnen het ook goed doen.
Wanneer je bijvoorbeeld 2 koffers meenmeent, verdeel persoon de spullen over de koffers. Het gebeurt toch regelmatig dat 1 van de 2 koffers bij aankomst mist. Zo kan de vakantie toch gelijk beginnen. Neem voor iedereen een reserve kleding setje aan boord mee, voor het geval dat er iemand spuugt.
- Doe je kind een bandje om de pols met je telefoonnummer erop, met land netnummer erbij. Het kan zo druk zijn op het vliegveld en zo ben je op alles voorbereid.
- Bij de gate worden vaak als eerste de gezinnen met kleine kinderen aan boord gelaten en daarna de Business class passagiers. Daarna de overige passagiers. Ga dus al een beetje vooraan staan bij de gate om als eerste aan boord te gaan.
- Bij kleine kinderen is het handig om speeltjes aan een lang koord vast te maken, zodat je niet steeds onder je stoel hoeft te zoeken naar de speeltjes. Op lange vluchten namen wij vaak kleine kadootjes mee, zodat er bijvoorbeeld na 2 uur weer iets uitgepakt kon worden. Zoals een stickerboekje, kleurplaat of kwartetspel. Wanneer je kinderen bij het raam zitten kunnen ze ook een tijd zoet zijn met herbruikbare raamstickers.
- En laat het los dat je kind tijdens de vlucht te veel tv of scherm kijkt, geniet van je kop koffie en de rust en laat ze gewoon de dag erna minder tijd achter een scherm besteden.
- Wanneer je met 2 volwassen reist, kan het handig zijn, dat een direct met alle spullen aan boord gaat en de ander met de kinderen als laatste instapt. Ze kunnen dan nog even rondlopen en dat scheelt zo 20 tot 30 minuten zit-tijd.
- Neem koptelefoons mee voor iedereen en een ipad met gedownloade films, je wilt niet dat jouw tv-schermpje net out of order is tijdens een lange vlucht.
- Laat ieder kind een eigen rugzakje meenemen met eigen spulletjes en speeltjes voor in het vliegtuig. Kijk wel even onder de stoelen en in de stoelzak, wanneer je het vliegtuig verlaat. Er blijven zoveel spullen achter in het vliegtuig.
- Je kunt dan ook gebruik maken van een opblaas kussen dat de ruimte tussen de stoelen opvult, hierdoor ontstaat er een grotere slaapplek. (bijv. Wick Wing air vliegbedje). Check wel vooraf of dit voor jouw maatschappij is toegestaan.
- Neem een buggy mee die goed in te klappen is en die bij voorkeur in een tas verpakt kan worden. Wanneer de buggy niet te groot is, mag deze in de bagagebak en zo, niet dan wordt deze onderin het bagageruim gedaan. Check altijd even of je deze bij aankomst weer terugkrijgt in de gate of op de bagageband. Wanneer je een vlucht hebt met een overstap, zal je deze waarschijnlijk pas bij aankomst op je eindbestemming weer terugkrijgen. Dus dan kan een overstap er onhandig zijn met een (slapend) kind en vele spullen.
- Er zijn ook autostoeltjes die toegestaan zijn om mee te nemen aan boord. Wanneer je kind bijvoorbeeld 3 jaar oud is, kan het handig zijn om de eigen stoel mee te nemen. Er zijn zelfs autostoeltjes op wieltjes die je op het vliegveld ook als een soort wandelwagen kunt gebruiken. Zeker wanneer jullie een auto gehuurd hebben op je vakantiebestemming is het fijn om je eigen autostoeltje te hebben.
- Check goed of je kind met een ID kaart kan reizen of een eigen paspoort nodig heeft naar je eindbestemming. Maar ook wanneer je een tussenlanding maakt. Stel je voor dat je naar Aruba vliegt, maar het vliegtuig moet onverhoopt uitwijken naar de Verenigde Staten, dan mag je alleen het land in met een paspoort. Een paspoort kan veel gedoe voorkomen.
- Wanneer je een vlucht maakt met een langere overstap, check dan of er een speciale ruimte is voor de kinderen op dat desbetreffende vliegveld. De echte grotere vliegvelden hebben ook vaak een ruimte waar je kinderen even kunnen spelen of zelfs de kleinste even kunnen slapen.
- Op sommige vliegvelden, zoals op deze foto in Oslo, is er een speciale rij voor kinderen. Dat kan zeker handig zijn.
Wij wens jullie een hele fijne vlucht!
Vond je dit leuk? Wellicht vind je deze artikelen ook leuk?
Attractiepark bezoek, hoe plan je dat?