Westland Safari: op ontdekking in de kassen. Wie had ooit gedacht dat we op safari zouden gaan in de Glazen Stad van Nederland. Het Westland staat wereldwijd bekend om haar teelt in de glazen kassen. Sinds deze week is het mogelijk om met een echte vrolijke toeristenbus op ontdekking te gaan bij verschillende bedrijven. Van een Oloë vera bedrijf tot een Tomatenkwekerij en de oude druivenkassen van The Vineyard.
Aankomst bij The Vineyard in Monster
Onze jongste zoon en ik gaan vandaag op pad met de Westland Safari. Een ontdekkingtocht door de Glazen stad per safaribus van 9 tot 13 uur. Een leuke activiteit voor de meivakantie en we hebben er zin in!
Wanneer we aan komen rijden bij The Vineyard, zien we de vrolijke safaribus al klaar staan. We worden binnen vriendelijk ontvangen en wandelen binnen voor koffie, fris en wat lekkers. Dat is een goed begin van de dag.
Vineyard is een plek waar je ook gewoon heen kunt voor een kop koffie, lunch of een borrel tot 18 uur. Maar wat ziet het er top uit. Een heerlijke sfeervolle hoge ruimte met veel oog voor detail ingericht. Het gebruik van planten en natuurlijk materialen geeft het een natuurlijk en frisse uitstraling. Buiten zien we ook een fijn terras met een coole tent die de tuin met uitzicht op de oude druivenkassen afmaakt. Zeker een plek om nog eens terug te komen voor een lunch. Er is zelfs een grote speelruimte voor de kinderen.
De Westlandse Safari begint
Iedereen heeft inmiddels plaats genomen in de bus van de Tuinderij en we beginnen onze tocht door het Westland. Onze gids vertelt op een leuke manier van alles over de verschillende Westlandse dorpen waar we door heen rijden. En ze geeft toelichting op vele bedrijven die we passeren met de bus.
Ikzelf heb mijn hele jeugd in het Westland gewoond en ken dus de vele kleine laantjes. Het is leuk om te zien dat de chauffeur zeker niet kiest voor de kortste route, maar de mooiste route. Zo rijden we echt tussen de kassen door, waarbij je ze net niet aan kunt raken. Zo dichtbij.
En de stoelen in de bus zitten ook heel comfortabel, zo hoor ik ook van mijn medepassagiers.
Dr. Green Aloë Vera kwekerij
De Dr Green Aloë Vera kwekerij bevindt zich in op de Kleine Achterweg in Naaldwijk en is het enige glastuinbouwbedrijf in Europa dat zich volledig gespecialiseerd heeft in het kweken van Aloë vera. We wandelen eerst door de schuur waar de karren met planten al klaar staan om naar de klant gebracht te worden.
Bij aankomst in de kas werd de groep in tweeën gedeeld. Wij mochten als eerste een sapje te drinken pakken en daarna plaats nemen aan de picknick tafels.
We kregen te horen waar het sap van de bladeren allemaal voor gebruikt kan worden. Een blad wordt in vele stukken gesneden en uitgedeeld.
Het slijm loopt eruit is kunnen we op onze huid smeren. Zeker wanneer je door de zon verbrandt bent, heeft de sap van de Aloë Vera een helende en verkoelende werking. Dat is iets dat je dus eenvoudige thuis ook kunt doen met je eigen Aloë vera plant
De gel van de plant werkt ook bij eczeem, acné, wondjes en littekens. Maar ook voor je gezonde huid en haar.
Buiten de verzorgende werking van de sap is het ook gewoon een hele leuke vetplant om in huis te zetten. En zeker voor diegene die de planten altijd vergeet water te geven. Deze plant wil liever te weinig, als te veel water. Dat klinkt ideaal! Na afloop van de Westland safari krijgen we een stekje van de plant mee. Maar mocht je liever direct een grote plant hebben dan, kun je er hier een kopen in vele verschillende maten.
Daarna worden de groepen geruild en krijgen wij de uitleg over het groeiproces van de plant. Hoe het van een kleine stek uit Zuid-Amerika uitgroeit tot een grote plant. Er word uitleg gegeven over het gehele proces en er is genoeg gelegenheid om vragen te stellen.
Er werd ons gevraagd om de stekje even van hun plek op te tillen, zodat we zelf kunnen checken of er al wortels aan zitten. En ja is het antwoord. Het is erg leuk om aan kinderen op deze manier duidelijk een groei proces in beeld te brengen, doordat de planten in de kas steeds groter worden.
Een leuk weetje over Dr Green is dat er meer dan 30 studenten werken en dat daardoor de gemiddelde leeftijd 16 jaar is. Dat maakt het vast heel gezellig onderling.
Extra activiteiten bij Dr. Green
Dr Green Aloë vera kun je niet alleen terecht met de Westland Safari, maar ook met een excursie, een kinderfeestje of om slijm te maken. Zelfs is er de mogelijkheid om het bedrijf te bezoeken met een schoolreisje. Een leuke manier om de kinderen op een leerzaam en leuke wijze kennis te laten maken met deze bijzondere plant. Zelf zag ik ook dat onze zoon met volle aandacht naar alles luisterde. Heel leuk om zo samen op pad te zijn.
Tomatenkwekerij De Bakker Westland
Daarna is de volgende stop de Tomatenkwekerij De Bakker Westland in Kwintsheul. In een gezellige omgeving luisteren we naar het welkomspraatje van Roel de Bakker, een van de eigenaren van de kwekerij. Er wordt oa vertelt dat de kwekerij zijn oorsprong kent vanuit 1933, toen de opa van Roel begon met tuinen. Het leuke is dat deze opa op de illustratie staat. Inmiddels is het bedrijf gegroeid tot een kas van 60.000 vierkante meter vol met tomaten. Het bedrijf teelt diverse verschillende tomaten die in het winkeltje te koop zijn. Je kunt hier ook gewoon als consument langs voor verse tomaten.
Bij de tomaten kijken
De groep word weer in tweeën gedeeld en wij zitten bij de eerste groep om de tomaten in de kas te bewonderen. Er wordt verteld dat er op een zeer duurzame manier geteeld wordt met natuurlijke bestrijders. Ook wordt het hele groeiproces van de tomaat in kaart gebracht.
Bij het proces van de tomatenteelt wordt gebruik gemaakt van vele technische snufjes, maar ook een proces met veel handarbeid.
Een tas vol lekkers mee naar huis
Nu gaat de andere groep de kas in gaat, is het voor ons tijd om een tasje vol lekkers te mogen vullen. We krijgen radijs, komkommer mee en kunnen kiezen welke zak tomaten onze voorkeur heeft. Kies je voor de kleine snoeptomaatjes of de grotere tomaten.
Jij weet zeker wel wat wij eten vanavond. Dat wordt bij elkaar een heerlijk salade met tomaten, komkommer en radijs voor vanavond.
Vanaf de schuur kun je via een grappig trappetje ook in het warenhuis kijken. Vanaf daar zie je ook de dozen met hommels staan die helpen bij het duurzaam bestrijden van ziektes in het gewas.
Bakkie Fietsen 
Het bedrijf De Bakker Westland heeft ook Bakkie Fietsen jaren geleden opgezet. Zelf hebben we deze tocht langs allemaal Westlandse streekproducten al eens gedaan en is ook echt een aanrader.
Op een actieve manier maak je kennis met de Glazen Stad, zoals het Westland ook wel genoemd wordt. Je fietst samen met een gids een route langs diverse tuiniersbedrijven, waar je bakkie op je fiets gevuld wordt met lokale producten. Ook geschikt voor kinderen, ze hebben ook kinderfietsen. Of als je in de buurt woont kun je ook op je eigen fiets te route rijden.
Rondleiding bij de druivenkassen van The VinYard
Wanneer we bij de tomatenkwekerij wegrijden, rijden we nog een mooie route over de Bloemenroute in Honselersdijk. Vervolgens over de dijk van Maasdijk en de Heenweg. Zo hebben en we denk ik bijna alle mooie Westlandse dorpjes onderweg wel aangetikt.
Terug bij de VinYard in Monster krijgen we nog een rondleiding door de Druivenkassen. Een enthousiaste medewerker vertelt het hele proces van de druif.
We komen er achter dat vele senioren tussen de 70 en 90 jaar nog jaarlijks helpen als vrijwilliger bij het krenten van de druiven. Heel bijzonder. Het is een tijdrovend proces het krenten van de druiven, maar fijn dat er nog een groep enthousiaste vrijwillers is.
The VinYard is opricht in 2021 kregen ze de sleutel overgedragen van de Stichting de Westlandse druif. Tegenwoordig is het een plek waar iedereen welkom is.
Zo wordt er een plek geboden aan jongeren van 16+ en ook voor mensen die mensen met een dagbesteding. Verder kun je de locatie afhuren voor een privé feest.
Samenvatting van Westland Safari
Mijn zoon en ik kijken terug op een hele leuke dag in het Westland. Voor zowel mensen woonachtig in het Westland, als mensen erbuiten is het een hele verrassende manier om toerist te zijn in eigen land. Zeker leerzaam, maar ook heel leuk.
Goed georganiseerd, leuke bedrijven bezocht, fijne gids en een chauffeur die echt kon manoeuvreren als de beste tussen de smalle laantjes. Wij gaan naar huis met een tas vol lekkers en een stekje van Aloë vera die we gaan verzorgen. En de dag afsluiten op het terras van The VinYard.
Wij noemen dit; Genieten in Zuid-Holland
Vond jij deze blog leuk, wellicht is dit ook iets voor jou?
Bloesemroute met een Volkswagen Kever